Sinopsi
Hi ha llocs tan vasts i, alhora, tan estrets i tan densament poblats, i tan carregats d’emocions, que un podria oblidar l’individu que hi viu. Aquesta pel·lícula és un retrat d’un d’aquests llocs. Al llarg d’uns mesos el 2017, el camp de refugiats de Kutupalong a Bangladesh es va convertir en el més poblat del món. Gairebé 700.000 persones de la minoria musulmana rohingya van fugir del seu país, Myanmar (abans Birmània), per escapar del genocidi i buscar asil en aquest camp de refugiats. Errants sense retorn ens submergeix en la despietada realitat de la vida en aquest camp gegantí.
Un documental profundament captivador i poètic, on el drama conflueix amb la llum, on la poesia i les paraules del refugiat rohingya Kala Miya (Kalam) ens guien i il·luminen les complexitats d’aquest lloc que sembla haver estat congelat en el temps. Avui, presoners d’aquesta gran crisi humanitària, Kalam, Mohammad, Montas i altres exiliats volen que s’escolti la seva veu. Entre l’espera i la por de la desaparició, el repartiment de menjar i els partits de futbol, donen testimoni de la seva quotidianitat i dels fantasmes del passat.
Wandering és una pel·lícula alhora poderosa i necessària, que ens permet observar la increïble resistència d’aquestes poblacions exiliades i d’aquests nens que, malgrat el caos, conserven la seva capacitat de sorpresa.
Curiositats
– El documental està rodat a Kutupalong, el camp de refugiats més gran del món, a Bangladesh. Hi vieun 700.000 persones i té 13km2
– El documental va ser possible gràcies a una campany de micromecenatge
– Els rohingya són apàtrides, és a dir, sense nacionalitat legal, perquè cap país no els considera ciutadans
– La veu en off és de Mohammed Shofi, un rohinya que va poder arribar a Canadà
– El 2007 van dirigir i produir el documental Asiemut, que narra el seu viatge amb bicicleta de 8.000 km des de Mongòlia a l’Índia. A partir d’aquesta experiència es van voler dedicar al documental
Projecció
Fitxa tècnica
Direcció
Nascuts a la ciutat de Quebec (Canadà), Olivier Higgins i Mélanie Carrier són biòlegs de formació. Van descobrir el vídeo mentre documentaven les seves nombroses aventures. El 2007, van dirigir i van produir el documental Asiemut, que narra el seu viatge amb bicicleta de 8.000 km des de Mongòlia a l’Índia. Aquesta pel·lícula va guanyar 36 premis a l’estranger, es va distribuir a 40 països i es va emetre a diverses cadenes de televisió, incloent ART, RTS, RTBF, RAI, VIATJAR, PHOENIX, Televisió de Catalunya, Al Jazeera.
Pel·lícules relacionades