FESTIVAL FESTIVAL
CINEMA CINEMA
Què és el Protesta?
El Protesta és un festival internacional de cinema de crítica social que pretén posar el seu granet de sorra per ajudar a transformar la societat a través del cinema. Volem transformar-la constructivament, en positiu i de forma creativa, fent del festival una autèntica festa del cinema de denúncia.
El cinema és una manera de posar llum a realitats ocultes i apujar el volum de les veus silenciades. El vincle entre el cinema i la societat és estret i, com en totes les arts, el cinema és sovint un reflex de la realitat vista a través de la mirada artística. També és un mitjà que apel·la a les emocions d’una manera molt directa: el cinema et fa sentir, fa que et posis a la pell de qui pateix injustícies, i considerem que el que li manca massa sovint a la societat és, precisament, sentir més. Desafortunadament, a les sales comercials la difusió de certes obres és pràcticament impossible. Un dels objectius del festival és que aquests treballs de gran qualitat cinematogràfica, amb les seves propostes socials, històries de denúncia i també de mobilització i superació, arribin al públic català. Creiem que un altre món és possible, i l’equip del Protesta, un festival de cinema activista, transformador i feminista, volem contribuir a fer del món un lloc millor impulsant el canvi social a través del cinema.
El festival es basa en dos eixos:
El cinema social, amb una mostra de llargmetratges, un concurs internacional de curtmetratges i la projecció de cinema familiar amb valors
Les activitats paral·leles relacionades amb la temàtica de cada edició.
Quins objectius tenim?
Festival internacional de cinema
Eina per la transformació social
Difusió de cinema de denúncia
Cinema independent de qualitat
Programem cinema social independent: autèntiques «joies», com en diem nosaltres. Pel·lícules de qualitat cinematogràfica que tracten problemàtiques poc conegudes d’arreu del món, o amb mirades originals i diferents sobre les problemàtiques que ja coneixem. Sempre fem una programació amb visió social i perspectiva de gènere.
Donar veu a la dona en el cinema
Despertar l’esperit crític de la canalla
Despertem l’esperit crític dels infants mitjançant el cinema familiar amb valors i les activitats paral·leles relacionades amb el contingut de les pel·lícules. També intentem despertar l’amor de la canalla pel cinema i que el gaudeixin en pantalla gran.
Concurs internacional de curtmetratges
Promovem la creació de curtmetratges cinematogràfics socials per mitjà del concurs internacional que organitza el festival. Les persones que han creat aquestes obres trobaran en el festival Protesta un espai per difondre-les.
Donar veu als autors i autores
Donem veu als autors i a les autores nacionals i internacionals perquè puguin exhibir les seves pel·lícules i tinguin l’oportunitat de donar més informació sobre el contingut d’aquestes obres.
Formació tècnica i artística
Volem ser un punt de trobada per a professionals i artistes de l’àmbit del cinema, mitjançant trobades sectorials, conferències, taules rodones, xerrades, classes magistrals i tallers. Amb l’objectiu de completar la formació audiovisual amb tècniques específiques per al cinema social, també volem oferir formació en diferents àmbits del cinema a entitats, centres cívics, instituts, universitats, etc.
Festival participatiu
Som un festival inclusiu i transversal, i tothom pot aportar el seu punt de vista. Un festival per a totes les edats i per a un públic divers.
Xarxa de festivals
Promovem la creació d’una xarxa de festivals socials de Catalunya per tal de compartir sinergies, inquietuds, experiències, formació, etc., i també per organitzar activitats o contractar pel·lícules conjuntament.
Descentralitzar l’oferta cultural a Catalunya
Apostem per Vic com a seu del festival perquè creiem en la descentralització i democratització de l’accés a certs productes culturals i pensem que la cultura ha d’arribar a qualsevol punt del país. El fet que la ciutat de Barcelona, amb el seu potencial i la seva oferta cultural, sigui només a una hora de Vic va provocar que durant molt de temps es donés per suposat que la gent de l’interior s’havia de desplaçar a la capital per trobar l’oferta cultural que l’interessava. Revertir aquesta dinàmica és possible: al festival Protesta hi assisteix públic de Barcelona i d’altres ciutats de Catalunya.
Els festivals que es fan a ciutats petites o mitjanes no només descentralitzen la cultura, sinó que ofereixen propostes totalment diferents de les que ofereixen els festivals que es fan a ciutats grans. La gent no només hi va a veure cinema, sinó també a conèixer la gastronomia, la cultura i el paisatge de la zona. En aquest sentit, Vic té uns atractius i un marc natural incomparables que combinen perfectament amb la gran pantalla. Es tracta d’una ciutat culturalment molt inquieta i ben comunicada, que ha acollit molt bé el festival i li ha donat un caràcter propi.