Torna el Festival PROTESTA!

+ cinema + compromès + creatiu + festiu + carrer

El desè aniversari del PROTESTA va ser la cirereta del pastís d’aquests anys de festival i cinema, però en acabat vam decidir prémer el botó de pausa, que no el de stop, per donar-nos a nosaltres mateixes i al festival un temps molt necessari de descans i de deixar reposar tot el que significa aquest projecte, per gaudir-lo amb perspectiva, pensar cap a on el volem portar, què ha de ser i com s’ha d’involucrar amb la societat i el territori, entre moltes altres preguntes. A més, el 2022 no només vam celebrar l’aniversari del festival, a l’organització també vam celebrar que la majoria serien mares de petites protestones, i per això, van decidir fer un pas al costat per dedicar-se al festival que suposa portar canalla al món. Aquests dos motius ens van empènyer a fer aquesta pausa tan necessària quan organitzes un festival que no para de créixer i que comporta molta intensitat.

Durant aquest temps hem pensat i repensat el Protesta, fent-nos moltes preguntes i reflexions sobre els aprenentatges viscuts, però també sobre el futur. Han sigut moltes pluges d’idees entre cafès i vermuts, i el full en blanc s’ha convertit en moltes llibretes a vessar de noves idees. Estem carregades d’energia i amb unes ganes boges de tornar a compartir el millor cinema social independent amb la gran família del Protesta. Ara ja us ho podem anunciar, amb una mica de nervis, però amb tota la il·lusió: el PROTESTA torna a l’octubre!

Durant una setmana hem estat publicant frases com aquesta de directores que defineixen què és el cinema per a elles i que són referents pel Protesta: Kelly Reichardt, Alice Rohrwacher, Neus Ballús Montserrat, Estibaliz Urresola Solaguren, Ken Loach o Nadine Labaki. En podríem anomenar moltíssimes més, i així ho farem pròximament. Són frases que defineixen una determinada forma d’entendre i treballar el cinema, una forma que no és tan sols més vigent que mai, sinó que ha estat present en els més de deu anys d’història del Protesta. Un cinema exquisit que també fa política, com també la volem fer des del festival. Com diu el nostre “avi preferit”, Ken Loach: “Tot cinema és polític”. Quina carta de presentació pot ser millor que les veus de referència del cinema social? Persones compromeses políticament, que fan autèntiques joies cinematogràfiques, que apel·len a una nova forma de fer cinema: feminista, transversal i amb les cures al centre, sense competir, sense el glamur de l’òrbita capitalista de Hollywood, un cinema autèntic, de la gent comuna, compromès socialment, amb històries petites i locals que esdevenen globals, un cinema que doni veus diverses i de persones diverses, que capti la vida i els problemes de la gent treballadora, que camini cap a l’equitat d’oportunitats en tots els camps de la producció cinematogràfica, independentment de raça, gènere, orientació sexual i un llarg etc. I que el cinema fet des del privilegi de poder-lo fer, sigui conscient d’aquest privilegi, i representi la diversitat de la societat amb una mirada crítica. Aquest és el nostre compromís com a festival: mostrar al públic un cinema que lluita des de l’art per canviar l’ordre establert. Això sí, el Protesta serà una festa, la festa del cinema social, amb moltes sorpreses que ens faran riure, cantar, i fins i tot… fer una mica de twerking per qui s’animi 😉

I qui estarà a l’organització d’aquesta festa del cinema social? Doncs una colla de persones impacients perquè arribi l’octubre i compartir amb vosaltres el Protesta, totes vinculades de maneres diferents a Vic, i al cinema, la cultura i l’activisme, algunes són d’Osona, altres del Carmel, Sabadell, Olot i, fins i tot, de Los Angeles.

Clara Camprubí Vernis
realitzadora i muntadora audiovisual

Cris Castilla Martínez
periodista, guionista i activista

Irene Gil Ramon
realitzadora audiovisual i docent de cinema

Maria Saladich Cubero
cirurgiana general, humor gràfic i activista feminista

Ariadna Masmitjà Marín “Masmi”
activista i docent

Àngel Amargant Homs
realitzador audiovisual

A partir d’ara, us anirem explicant com serà aquesta nova etapa del Protesta, un festival de cinema social, independent, creatiu i artístic, un festival feminista, interseccional, involucrat en el territori i els projectes culturals i socials, però sobretot connectat a les autèntiques xarxes socials, les persones. 

El Protesta vol ser altaveu de denúncia social a través de les pel·lícules i tota mena d’activitats. Centrant els esforços a projectar el millor cinema social de ficció i documental d’arreu del planeta, i lluitant perquè arribi a tanta gent i tan diversa com sigui possible. Creiem que el Protesta té sentit en la mesura que busca arribar als diferents estrats socials, especialment als que tenen menys accés a l’art i la cultura. No volem mirar-nos el melic, sinó trencar la bombolla. Volem posar les lluites socials sobre la taula a través del cinema, mostrant nous referents, nous punts de vista i noves narratives, amb perspectiva de gènere i interseccional. I de la mateixa manera que les nostres directores preferides, serem un festival que es mullarà. Volem ser una eina útil per la societat i que generi un efecte transformador. També busquem ser un festival que no competeix, sinó que crea vincles amb altres festivals i col·lectius, un festival que declini la precarització del sector farcida de gent que treballa gratuïtament o mal pagada. Ens oposem a la forma de fer festivals capitalistes copiada del Hollywood més tòxic, amb la superficialitat de les catifes vermelles. Nosaltres volem que les catifes s’aixequin per mostrar tants abusos i violències patides durant molts anys.

Un altre objectiu del Protesta és visibilitzar el talent femení i apropar el cinema fet per dones a tots els públics. Treballem per l’equitat en la programació i, per això, el festival programa més pel·lícules dirigides per directores que per directors. Malgrat haver fet alguns passos en aquesta lluita, els llocs de responsabilitat que ocupen les cineastes encara són minoritaris dins la indústria cinematogràfica i, des del Protesta, posarem el nostre gra de sorra per capgirar aquesta situació.


I sí, ens cau la bava veient que a casa nostra es fa gran cinema independent dirigit per directores, joies cinematogràfiques, també socials, i a través de noves formes de fer cinema. Celebrem-ho!

De moment guardeu-vos les dates: el PROTESTA se celebrarà del 4 al 13 d’octubre, a Vic. I, per cert, aneu-vos posant en forma pel festival, perquè ballarem i cantarem. I us avancem un secret: la inauguració serà el divendres 4 d’octubre al vespre a l’aire lliure, a la rambla Josep Tarradellas, al REMEI de Vic. Sí, sí, a l’aire lliure, gratuïta i oberta a tothom. I ja us podem dir que serà molt boja i amb una pel·lícula que “……”. Ens sap greu, però ja no podem fer més spoilers… 😉

Gràcies, gràcies i més gràcies per ajudar-nos a fer possible aquest projecte que també és vostre. Ens trobem als cinemes i al carrer. TORNEM!

L’equip del Festival PROTESTA